Je hebt een prachtig verhaal geschreven. Tijd om deze met de wereld te delen! Een boek uitgeven lijkt eenvoudig, maar er zijn zeker wat aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden. Met deze basiskennis kom je al een heel eind. Binnen no time ligt jouw boek in de schappen!
Hoe kan je je eigen boek uitgeven?
Er zijn ruwweg drie manieren om een boek uit te geven. De traditionele manier is middels een uitgever met een contract. De uitgever betaalt jou als schrijver voor de rechten om je boek onder bepaalde voorwaarden te publiceren. De uitgever verzorgt dan de redactie, vormgeving en de druk van je boek.
Als nieuwe of opkomende schrijver kan het best intimiderend zijn om een uitgever te benaderen. Je kan er daarom ook voor kiezen om in zee te gaan met een dienstverlenende partij. Deze bedrijven zijn in grote lijnen gelijk aan een reguliere uitgeverij, maar bieden dit aan als dienst waar je voor betaald. Ze denken met je mee over commerciële mogelijkheden en, als je dit wilt, ook over de inhoud en design van je boek.
Wil je een boek uitgeven, maar liever zelf alle touwtjes in handen hebben? Dan kan je er tot slot nog voor kiezen om je boek uit te geven in eigen beheer. Dankzij nieuwe methoden als printing on demand (waarbij een boek pas geproduceerd wordt na bestelling) is deze manier veel minder risicovol dan vroeger. Dit is handig wanneer je alles zelf wil regelen of een slechts een lage oplage aan wil bieden.
Je gekozen genre heeft ook invloed op de publicatie
Je kunt boeken verdelen in fictie en non-fictie. Voor fictie zijn de genres onder te verdelen in diverse genres. De grootste daarvan zijn actie en avontuur, comedy, crime en mysterie, fantasie, horror en thriller, science fiction en romantiek. Deze genres omvatten ieder weer talloze subgenres. Non-fictie omvat bijvoorbeeld academische publicaties, biografieën en reisboeken.
Voordat je zomaar naar een uitgever of dienstverlenende partij stapt, is het handig om te weten onder welk genre jouw boek valt. Sommige uitgevers zijn namelijk gespecialiseerd in een bepaalde categorie of genre en publiceren alleen boeken die daar binnen vallen.
Werken die moeilijk verkopen
Hoe goed jouw boek gaat verkopen is lastig in te schatten. Maar je kunt wel met enkele valkuilen rekening houden.
Zorg er ten eerste voor dat de vormgeving van je boek past bij het verhaal dat je wil vertellen. Een goede samenvatting op de achterkant van de cover is essentieel. Ook is het belangrijk dat de geïnteresseerde lezer een juiste verwachting krijgt van je boek. Samenvattingen die een verkeerde indruk wekken of te veel van het verhaal onthullen, raden we af.
Verhalen van meer dan 400 pagina’s verkopen over het algemeen niet goed. Zorg ervoor dat je verhaal bondig is en maak het niet te lang. Schrijven is schrappen! Dit is natuurlijk wel geheel afhankelijk van het genre. Een zogeheten ‘epic fantasy’ boek kan gemakkelijk meer dan 400 pagina’s bevatten en nog steeds goed verkopen.
Poëzie, hele korte verhalen en bundels doen het alleen goed als je enige bekendheid of een groot platform hebt. Dit geldt ook voor de meeste non fictie werken.
Alles lezen over boeken? Klik hier!