De voor-en nadelen als je een basisschool leraar wil worden


Ben jij van plan om met een opleiding te beginnen als basisschoolleraar of wil jij je laten omscholen om te gaan werken in het onderwijs? Als jij de opties wil weten en welke opleiding jij kunt volgen om leraar te worden dan hoef je dit niet alleen uit te zoeken, Roler kan jou hierbij helpen. Zij leggen jou precies uit wat er van jou verwacht wordt, niet alleen helpen zij mensen die willen starten met de opleiding, ook helpen zij net startende leraren, zij-instromers en ervaren leerkrachten.

Welke opleiding kun je volgen

Basisschool leraar worden, welke opleiding kan jij volgen om het juiste traject af te leggen. Je kunt de PABO-opleiding volgen, dit is een opleiding in het Hoger Onderwijs. Tijdens de opleiding kun je kiezen om de onderbouw les te geven, dit zijn leerlingen van 4 jaar oud tot 8. Je kunt ook kiezen voor de bovenbouw, deze leerlingen zijn 8 tot en met 12 jaar oud. Je kunt ook kiezen voor een ALPO-opleiding, hierbij combineer je een universitaire opleiding met pedagogiek met een onderwijskundige opleiding zoals de PABO.

Ook kun je als je 21 jaar of ouder bent een zij-instroomtraject volgen. Dit betekent dat jij al in het bezit bent van een HBO-diploma in een ander werkveld of voor een andere opleiding, maar jij wil je graag laten omscholen tot een basisschoolleraar. Deze opleiding moet je binnen twee jaar kunnen afronden en geldt alleen als je nog niet de PABO-opleiding hebt gevolgd.

De voordelen van een basisschoolleraar worden

Een basisschoolleraar worden is heel divers, jij geeft niet alleen verschillende vakken aan de klas, je hebt ook een eigen groep waar jij les aan geeft. Hierdoor kan jij de leerlingen echt leren kennen en de tijd nemen om te kijken waar zij aandacht voor kunnen gebruiken. Door de leeftijden van de kinderen is het niet alleen lesgeven in de vakken, maar ook een gedeelte opvoeding en de kinderen de regels van school uitleggen. Zoals kom op tijd, maak je huiswerk en behandel elkaar met respect.

Een groot voordeel zijn natuurlijk de vakanties, jij bent als basisschoolleraar natuurlijk wel eerder aanwezig in de vakanties om huiswerk na te kijken en van alles te regelen en klaar te zetten. Toch heb je over het algemeen vaste vakanties en deze vastigheid kan ontzettend prettig zijn. Jij weet in het algemeen waar je aan toe bent als de kinderen vakanties hebben. Daarnaast 

Wat zijn eventuele nadelen?

zijn er nadelen en wat zijn de eventuele nadelen? Wat een eventueel nadeel kan zijn is dat je in het basisonderwijs natuurlijk verschillende vakken geeft aan de leerlingen. Denk aan Nederlands, begrijpend lezen, Engels, geschiedenis, rekenen en aardrijkskunde. Als jij je liever wil specialiseren voor bepaalde vakken dan kun je beter kijken naar het voortgezet onderwijs. Hier specialiseer jij je bijvoorbeeld voor één vak en geef je les aan meerdere klassen. Daarnaast is de thuissituatie van elk kind anders, dit kan soms moeilijke vraagstukken opleveren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *